(Siste)

Eiendomsannonsørene på nett rapporterer at antall svindelforsøk øker.

– Vi jobber aktivt for å forhindre svindel i Eiendomsnett, men ser dessverre at antall svindelforsøk øker nå om sommeren, bekrefter Stein Ove Ødegård, daglig leder i Eiendomsnett.

Boligsvindelen rammer dem som er på jakt etter et nytt sted å leie, og metodene for å lure potensielle leietakere blir stadig mer utspekulerte.

Framstår ekte

For på leilighetsjakt på nett er det ikke alltid like lett å få øye på en falsk utleieannonse. Svindlerne er profesjonelle, og annonsen er utstyrt med tekst, bilder og kontaktinformasjon til utleier for å framstå så ekte som mulig.

– Alle annonser som publiseres er forhåndsgodkjent manuelt av vårt kundesenter. Til tross for dette ser vi at enkelte annonser slipper igjennom, legger Ødegård til.

Men selv om noe av lureriet slipper igjennom, er det ifølge Eiendomsnett flere kjennetegn som kan avsløre svindelannonsene. Her er tegnene på boligsvindel du bør være obs på om du er på leilighetsjakt:

«For godt til å være sant»

Ja, hvis boligannonsen høres for god ut til å være sann, så er den mest sannsynlig akkurat det. Strøkent, sentrumsnært, nyoppusset – og billig – bør få alarmklokkene til å ringe.

– Hensikten er jo å svindle folk for penger, og derfor priser gjerne svindlerne et utleieobjekt godt under markedspris for å lokke til seg flest mulig henvendelser, forklarer Ødegård.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Etter det Eiendomsnett kjenner til, er det kun i store byer som Oslo, Bergen, Trondheim og Kristiansand det er lagt ut slike annonser hittil.

«Bor i utlandet»

Utelukkende har nesten alle svindelforsøkene Eiendomsnett er kjent med, gått ut på følgende:

– Svindleren utgir seg for å være en engelskmann som er bosatt i London og går som regel under navnet Michael Peterson. Når man sender en e-post til oppgitt e-post adresse i annonsen får man videre følgende svar fra «utleier» på engelsk. Han forklarer at han kjøpte leiligheten under et besøk i Norge, men må nå leie den ut på grunn av private økonomiske problemer, forklarer Ødegård.

Videre utdyper «utleieren» at betaling av depositum gjøres gjennom «10 Days Money Back Guarantee» eller betalingsløsningen TNT. Den falske utleieren krever betalt depositum for at han skal sende nøkkel til leiligheten i posten, siden vedkommende angivelig bor i utlandet.

– Får du et slikt svar når du henvender deg for første gang bør du altså avslutte dialogen straks og melde tilfellet til Eiendomsnett. Dette er viktig fordi vi da kan rapportere svindelforsøket videre til politiet som allerede er på saken, sier Stein Ove Ødegård.

Mangelfulle kontaktopplysninger

Boligannonsørene ser også at det sjeldent er annet enn e-postadresser som oppgis som kontaktinformasjon i lureannonsene.

I hele 9 av 10 tilfeller er det hotmail-adresser. Dette gjøres konsekvent fordi mangelfull informasjon gjør det vanskeligere å avsløre falske annonser siden man ikke får sjekket opp navn mot telefonnummer.

Ikke betal depositum

Altså bør du være ekstra på vakt hvis du ser en annonse med

1) Lav utleiepris,

2) Mangelfull kontaktinfo,

3) Hotmail-adresse bestående av navn og tall.

Opplever du noen av disse tegnene, bør du avslutte all kontakt.

– Vi anbefaler deg å følge rådene våre for å unngå å bli svindlet. Er du likevel usikker på en annonsen er det bare å sende oss en e-post til kundeservice@eiendomsnett.no, så vi kan sjekke den opp for deg før du går videre i prosessen, avslutter Ødegård.

(ANB)